Hovězí pečeně s hříbky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Klasická příprava masa, typická pro měšťanskou kuchyni. Výborná kombinace hub a hovězího masa vytváří harmonii tohoto pokrmu. Na přípravu poměrně jednoduché, ovšem pro chuť naprosto vynikající.

Suroviny:

750 g zadního hovězího masa
50 g slaniny
200 g cibule
100 g oleje
100 g másla
voda nebo vývar na podlévání
40 g hladké mouky
300 g čerstvých nebo mražených hříbků
mletý pepř
sůl

Postup přípravy:

Opláchnuté maso osušíme a nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme a protkneme slaninou, nakrájenou na klínky. Osolíme a opepříme.

150 g cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a na tuku osmahneme. Přidáme maso, které krátce spolu s cibulí opečeme. Zalijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka.


Obměna tohoto receptu:
Omáčku můžeme na závěr také zalít smetanou. Tím získá velmi jemnou chuť.

Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme 100 g nakrájených hříbků, které krátce podusíme a procedíme.

Zbytek hříbků nakrájíme na plátky a se zbylou cibulí na másle orestujeme. Takto připravené houby navrstvíme na plátky masa a přelijeme šťávou z pečeně

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, různé druhy knedlíků, bramborové krokety, bramborová kaše, zeleninové saláty apod.

Celková doba přípravy je přibližně 90 minut.