Hromnice a pohanské i křesťanské zvyky s nimi spojené v podání Jany Vlkové

Autorka květinových kuchařek o Hromnicích po vzoru pohanů zapaluje první jarní oheň a to v pekáči na uzených vepřových žebrech. Po vzoru křesťanů pak peče palačinky.

Svíčka hromnička, kterou si většina z nás s Hromnicemi spojuje, je podle Jany Vlkové na očistný oheň malá. „To je křesťanský zvyk a já jsem spíš ten pohan. Potřebuju trochu větší oheň, pohanský,“ naznačuje rukama sálající plameny propagátorka kytek k jídlu. A nebyla by to ona, kdyby i tento oheň nevyužila k vaření.

Zapaluje ho v pekáči, přesněji zapaluje své oblíbené kulinární seno na uzených vepřových žebrech. V zájmu zachování bezpečnosti se celý proces odehrává venku, na pavlači. Oheň totiž zažíná hobby hořákem. „Asi by se mělo tím hezkým kuchařským, ale já mám normální takový ten mužský plamenomet. Běžně ho používám, když dělám crème brûlée nebo se pokouším o nějaké flambování,“ hrají veselé ohníčky v očích Jany Vlkové.

Pálená uzená žebra

Suroviny pro čtyři osoby:

1 kg pěkných masitých uzených žeber

200 ml červeného vína na podlití

1 sáček kulinárního sena

Postup:

Žebra omyjeme a naskládáme do kovového (ne kameninového ani skleněného!) pekáče. Podlijeme vínem a zvolna pečeme asi hodinu na 180 °C.

Čtěte také

Když jsou žebra měkká, pokryjeme je kulinárním senem a zapálíme. K zapálení se nejlépe hodí hobby hořák, ale lze použít i kuchyňský flambovací hořák.

Jakmile seno shoří, ještě kouřící je v pekáči přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny stát ve vlažné troubě, aby se vůně kouře pěkně vpravila do masa.

Před podáváním odstraníme nespálené zbytky sena, případně větší kusy popela.

Podáváme nejlépe s hořčicí, kyselým zelím, chlebem a těžkým červeným vínem.

Pohankové palačinky podle receptu Jany Vlkové

Hromnice plné palačinek

Aby Jana Vlková neopominula ani křesťanské předky, připomíná si je pečením palačinek.

„To je ikonické jídlo Hromnic. Vzniklo, aby se křesťanům lépe podařilo popřít ty ohnivé hromniční pohanské tradice. K nim patřilo, že lidé opouštěli chalupy a chodili víc ven, protože už začínalo být lepší počasí. Muži se převlékali za medvědy a běhali za děvčaty, aby se konečně mohli trochu sblížit na čerstvém vzduchu,“ vypráví se zanícením propagátorka kytek k jídlu.

Aby se lidé odklonili od starých zvyků, lákala je církev do kostela a zavedla svátek Uvedení Páně do chrámu. „Při té příležitosti se v raném středověku podávaly v kostele palačinky, lidé tak přišli do kostela a přestali běhat po lukách,“ směje se Jana Vlková, která svými palačinkami tak trochu nadržuje pohanům. Peče je z pohankové mouky.

Pohankové palačinky

Suroviny pro čtyři osoby:

250 g hladké pohankové mouky

1 vejce

300 ml mléka

špetka soli

olej na smažení

květy na zdobení (měsíčky nebo jiné dostupné květy)

oblíbená marmeláda

Postup:

Mouku osolíme, smícháme s vejcem a polovinou mléka. Umícháme hladké těsto, postupně přidáváme zbylé mléko, aby těsto bylo vláčné.

Necháme alespoň hodinu odstát, aby mouka dobře nabobtnala.

Na pánvi rozpálíme olej, sběračkou nalijeme těsto tak, aby se rozlilo až do okrajů.

Do měkkého těsta rovnou na pánev vkládáme květy a korunní plátky měsíčků. Po obrácení palačinky se květiny dostanou na líc.

Plníme marmeládou a skládáme na čtvrtiny, aby květy byly vidět.

Můžeme zdobit šlehačkou nebo podávat se zmrzlinou, oboje aranžujeme vedle.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio