Jednou ho navlékli do vodnického kostýmu a už je v něm 40 let

4. listopad 2023

Není hobby jako hobby, někdo něco pěstuje či vyrábí, aby z toho měl kýžené produkty, ale vodník Slávek z Plzně má jako hobby chodit mezi lidmi v zeleném a rozdávat radost.

Vodník Slávek

Jako bydliště uvádí vodník Slávek Bolevecký rybník, ulici U Puškvorce a dokonce má i vodnický průkaz. A také požehnaný věk, je mu prý už krásných 768 let. A že je opravdu vážený, to poznáte tak, že když zajde do své oblíbené hospůdky, dostane mimo objednávky i džber s vodou, aby si mohl namočit šos.

To bylo už někdy před čtyřiceti lety, kdy v rámci zimní otužilecké akce potřebovali vodníka. A tak navlékli dobrovolníka, kterému se v zeleném obleku s pentličkami moc zalíbilo. Oblek začal nosit i při jiných příležitostech. Nejdříve si jej půjčoval v půjčovně, pak si ale řekl, že když si lidé mohou kupovat jakékoliv oděvy k dennímu nošení, tak i vodník si může koupit oblek, jen trochu jiný. Plzeňský vodník se tedy vydává do světa stále v zeleném a můžete ho potkat kdekoliv. Jeho cílem je dělat radost, nejen dětem, ale i dospělým. Na ulici, v dopravních prostředcích i u vody.

Vydává i vodnický kalendář

Vodník Slávek dělá radost nejen vzhledem, ale každý rok také vydává vodnický kalendář a pro své přátele také vodnické PF. Je to prý dárek pro hodné lidi místo šupinek. Kdo vodnické přání dostane, ten se jistě neobjeví ve vodnickém hrníčku s pokličkou.

Spustit audio