Karlíkův mlýn je jedním z největších historických mlýnů na Plzeňsku

17. únor 2021

Budova bývalého mlýna se nachází v Bělohrobského, dříve Mlýnské ulici v Blovicích na jižním Plzeňsku. Mlýn se nazýval Karlíkův, dříve též Brodský. Na místě je připomínán již v 16. století, jeho současná podoba však pochází až z konce 19. století, kdy na místě starého kolesového mlýna vybudoval Josef Karlík nový moderní vodní a parní mlýn se strojní pekárnou. Mlýn měl dvě vodní turbíny a používal technologii mletí naplocho mezi francouzskými kameny.

Josef Karlík

U mlýna byla v minulosti vystavěna také dvoupatrová obytná budova. „Karlíkův mlýn byl na konci 19. století prakticky jediným průmyslovým závodem v Blovicích. František Karlík, syn Josefa Karlíka, prodal mlýn roku 1927 Matěji Jílkovi, který jej následně prodal dál panu Bohumilu Fröhlichovi,“ uvedl pracovník Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Michal Červenka. Dne 18. září roku 1930 o druhé hodině ranní vypukl v mlýně požár. Posléze byl mlýn kompletně zrekonstruován. Přes nucenou správu během druhé světové války až po znárodnění objektu a jeho následné navrácení majitelům zde mlýn, respektive to, co z něj zbylo, stojí dodnes. „Mlýn má citelně opadanou omítku, přesto staticky vyhovuje. Současný areál bohužel chátrá,“ popsal Červenka.

Josef Karlík se narodil 26. února 1844 v Příbrami, kde se vyučil mlynářem u svého otce Františka Karlíka. Od roku 1864 se natrvalo usadil v Blovicích. „Karlík patřil k velmi úspěšným podnikatelům. Jen v Blovicích provozoval dva mlýny, a to tento mlýn, dříve Brodský, v čísle popisném 82, a dřívější mlýn Okrouhlík na samotě severně od Blovic. Provozoval i mlýn s pekárnou v Zářečí u Horažďovic,“ sdělila pracovnice blovického muzea Tereza Pelcrová. 

Při svém zaměstnání se Josef Karlík také plně zapojil do veřejného a politického života: „Byl například předsedou spolku mlynářů, stal se prvním starostou místního sboru dobrovolných hasičů a v letech 1885-1891 byl starostou města Blovice,“ uvedla Pelcrová. Karlík byl dále zvolen do sněmu Království českého v Praze a stal se též poslancem Říšské rady ve Vídni. Zemřel 18. července roku 1915 v Blovicích.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio