Když má někdo problém se zaléváním, můžu doporučit jedině kosatce, nechává se unést pěstitel

30. květen 2019

Kosatce jsou velkolepé květiny, pokud je dobře nakombinujete, mohou vám na zahradě kvést i čtyři měsíce. Radost vám budou dělat svými barvami a nenáročností na vodu.

Pavel Novák se kosatcům věnuje řadu let a stále patří mezi jejich obdivovatele. Na jeho zahradě jsou kvetoucí kosatce k vidění od dubna do července, ty, které opakují kvetení, dokonce až do října. „Jako první začínají kvést miniaturní a zakrslé kosatce, následují středněkvěté, pak velkokvěté. Jako poslední nasazují květ sibiřské a japonské kosatce,“ vyjmenovává pěstitel.

Doba kvetení jedné rostliny

Jak dlouho pokvete jeden kosatec, závisí na jeho stavbě a pochopitelně i na počasí. Stvol se dělí na 2 až 4 větve, každá nese 1 až 3 poupata. Kosatec tedy může mít až 12 květů, u moderních odrůd s trojitými poupaty je to až 15 květů. „Když bude obrovské vedro a půjde o nerozvětvený kosatec, pokvete třeba jen 1 týden. Pokud bude počasí chladnější a kosatec je s bohatým větvením na květy, může vydržet kvést 4 až 5 týdnů. Ale to je opravdu maximum,“ poznamenává Pavel Novák.

Jsou velmi odolné v případě sucha

„Když má někdo problém se zaléváním, můžu doporučit jedině kosatce. Nebo lépe řečeno zejména kosatce. Ale pozor na to, když přijdou zase deště a vy nebudete mít kosatce na místě s dostatečným odvodněním, můžou vám zahnívat.“

Ideální pro pěstování kosatců je svah na výsluní, tyto rostliny se bez slunečních paprsků neobejdou, pokud mají dobře kvést. Zálivku potřebují hlavně v období sucha, kdy květní stvoly začínají viditelně vadnout.

Hnojení

Hnojení kosatců je tak trochu věda, Pavel Novák si hnojivo zásadně míchá sám: „Zhruba měsíc před kvetením je vhodné kosatce pohnojit něčím, co obsahuje jen málo dusíku. Místo klasického jarního hnojiva je lepší sehnat si podzimní hnojení s draslíkem. K němu přidáte superfosfát. Dusík kosatce chtějí opravdu jen v malém množství, dobré je jedno takové hnojivo zalisované do pryskyřice, které se nerozpouští v dešti, ale na sluníčku ano a to kosatce tento dusík vstřebají.“

Tvary a barvy kosatců

Kosatce mohou mít okvětní lístky hladké, zvlněné, zřasené, krajkované nebo jehličkové. „V souvislosti s tvarem není od věci zmínit se ještě o kartáčcích kosatců. Když je kartáček hodně protažený, říká se jim kosatce vesmírného věku.“

Barevných typů kosatců existuje asi 11, od jednobarevných přes dvoubarevné po vícebarevné. Při nákupu člověk neví, po kterém sáhnout dřív. „Mojí jedničkou mezi jednobarevnými květy je odrůda Above The Clouds šlechtitele Steva Schreinera. Ale mým úplně nejoblíbenějším kosatcem je Gypsy Lord od pana Keitha Keppela. Mezi nejkrásnější nové kultivary patří Karel IV. českého šlechtitele Pavla Nejedla, vrchní část zvaná dóm je bílá a spodní široké faly fialové s levandulově modrým lemováním. To jsou nádherné kousky,“ nadšeně chválí zkušený pěstitel.

Krásu kosatců můžete obdivovat na výstavách pořádaných pěstitelem Pavlem Novákem. Konají se 1. a 2. června v moštárně v Nýrsku a 8. a 9. června v restauraci U Jelena v Hlavňovicích. Vítáni tam budete vždy od 10 do 16 hod. Vstupné je dobrovolné.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio