Když něco vypadá jen jakoby

29. březen 2011

V dnešním jazykovém koutku se budeme zabývat praktickým problémem , a to psaním čárky před spojkou „jako“. Spousta uživatelů jazyka může být na rozpacích ve chvíli, kdy spojkou „jako“ má uvést výčet několika příkladů. Píše, nebo nepíše se v tomto případě před spojkou „jako“ čárka?


Při uvozování nevětných příkladů spojkou „jako“ se řídíme jednoduchým pravidlem. Pokud lze příklady, které doplňují naše sdělení, vynechat, aniž se změní význam věty, čárka před spojkou „jako“ se psát bude. „Některé druhy ovoce ze skupiny peckovic, jako broskev, nektarinka a třešeň, obsahují vysoký podíl vody.“ V opačné situaci, kdy příkladová část je pro pochopení textu nezbytná, se čárka před spojkou „jako“ psát nebude. „Jídla jako žabí stehýnka, raci, hlemýždi a mušle patří k francouzským specialitám.“ Kdybychom totiž příkladovou pasáž po spojce „jako“ vypustili, věta by změnila význam. Zněla by „Jídla (ale ve smyslu všechna jídla) patří k francouzským specialitám“. Mezi výčtem příkladů a komponentem, ke kterému je spojkou odkazováno, existuje tedy těsný vztah, a proto v tomto případě není čárka na místě.

V souvislosti se spojkou „jako“ mi na mysli vytanula jiná, podobná spojka „jakoby“. Kdy ji píšeme dohromady a kdy zvlášť?

Je-li složka „by“ součástí slovesného tvaru, tj. jeho podmiňovacího způsobu, píše se zvlášť, svou zkrácenou formou totiž nahrazuje spojení slov „jako kdyby“. Oním kondicionálem se naznačuje, lidově řečeno, jak se věci zdají být, ale jak ve skutečnosti nejsou. „Tvářila se, jako by jí to tu patřilo.“ „I když byl v partě nový, důvěřoval všem, jako by je znal celý život.“ Některé z vět obsahující rozložený výraz „jako by“ se rovněž staly součástí frazémů, o nichž jsme hovořili v minulých dílech jazykového koutku. „Spí, jako by ho do vody hodil.“ „Zmizel, jako by se do země propadl.“ „Lhal, jako by se nechumelilo.“ V ostatních případech se spojka „jakoby“, která již nevyjadřuje kondicionál, nýbrž poměr přibližnosti většinou k neslovesnému výrazu, píše dohromady. „Dělala jakoby nic.“ „Tabuizovaného tématu se dotkla jakoby omylem.“ „I když stál blízko mě, slyšela jsem ho jakoby zdálky.“

autoři: Stanislav Jurík , Jaroslava Nováková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.