Králík na houbách
podle paní Ivany ze Sousedovic.
Suroviny:
1 králík
staročeské koření
sůl
kmín
sladká paprika
olej
0,2 l piva
houby
cibule
troška vody
Postup:
Očištěného králíka vložíme do pekáčku s olejem, osolíme, posypeme staročeským kořením a kmínem. Na to dáme houby a nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme trošku pivem (cca 0,2 litru) a přiklopíme.
Pečeme 30 minut, odklopíme, obrátíme, osolíme z druhé strany, přidáme sladkou papriku. Podlijeme vodou (cca 1 dcl). Znovu přiklopíme a zhruba 1,5 hodiny pečeme. Nepodléváme.
Příloha: těstoviny nebo brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.