Krkovice po cikánsku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Černicích

Ingredience
  • 600 g vepřové krkovice
  • 50 g slaniny nebo špeku
  • 2 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 feferonka
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • Solamyl

Krkovičku nakrájíme na nudličky, osolíme, okmínujeme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném sádle. Poté přidáme nakrájený špek nebo slaninu a zase necháme spolu chvíli restovat. Když je maso pěkně opečené, přidáme na centimetrové kostičky nakrájené papriky, cibuli a cuketu, zalijeme protlakem a zarestujeme. Potom podlijeme a dusíme 30 minut.

Po půlhodině dušení přidáme prolisovaný nebo jemně nakrájený česnek a na slabší kolečka nakrájené kyselé okurky a dusíme dalších 15-20 minut.

Směs by se průběžně vkládanou zeleninou měla sama zahustit, pokud by to bylo málo, přidáme buď rajčatový protlak, nebo trochu Solamylu. Úplně nakonec vložíme nakrájenou feferonku a necháme jen lehce přejít varem.

Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo, cuketové bramboráčky, hodí se však i rýže nebo knedlík.