Kuličky z mletého masa

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
3 středně velké syrové brambory
3 žloutky
150 ml mléka
1 lžíce kaparů
3 lžičky bramborového škrobu
trochu strouhanky na zahuštěná
mletý pepř, sůl
olej na smažení

Na omáčku:
200 ml smetany
1 bujónová kostka
1 kyselá okurka

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané, najemno nastrouhané syrové brambory, bramborový škrob, najemno nakrájenou cibuli, kapary, žloutky, mléko a dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které smažíme v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky odložíme na teplém místě. Do nepřepáleného výpeku nalijeme trochu vody, přidáme bujónovou kostku a krátce povaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou okurku, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme. Osmažené kuličky podáváme přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami a brusinkovým kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová