Kuře po baskicku
Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře. Vybrala jsem recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý a chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.
Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou.
Suroviny na 4 porce:
8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 velké cibule
3 masité papriky
500 g dobře vyzrálých rajčat
3–5 stroužků česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
petrželka
Postup:
Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova.
Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme.
Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo.
Celková doba přípravy kuřete po baskicku podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.