Kuře po baskicku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře. Vybrala jsem recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý a chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.

Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou.

Suroviny na 4 porce:

8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 velké cibule
3 masité papriky
500 g dobře vyzrálých rajčat
3–5 stroužků česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
petrželka

Postup:

Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova.

Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme.

Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem.

Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo.

Celková doba přípravy kuřete po baskicku podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.