Kuřecí plátky s křenovým dipem a granátovým jablíčkem

Kuřecí maso zase trochu jinak. A k němu exkluzivní křenový dip a vyladěná rýže.

Ingredience
  • 4 plátky kuřecích prsíček po cca 150 g
  • mletý pepř
  • citronová šťáva i kůra
  • 1 lžíce oleje
  • hladká mouka
  • olej na smažení
  • sůl
  • Na dip: 200 ml kysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • špetka cukru
  • citronová šťáva
  • 1 PL jemně nastrouhaného křenu (může být více či méně, podle chuti)
  • sůl
  • granátové jablko (event. brusinkový džem nebo kompot)

Kuřecí prsa podélně rozřízneme a lehce naklepeme, stačí jen rukou. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citronovou šťávou. Naskládáme do skleněné nebo porcelánové misky a posypeme trochou citronové kůry. V chladničce necháme ½  až 1 hodinu proležet.

Zatím si připravíme dip. V misce dobře promícháme smetanu s majonézou a ochutíme cukrem, citronovou šťávou, osolíme, nakonec vmícháme nastrouhaný křen a necháme vychladit.

Proleželé maso necháme okapat, následně ho obalíme v hladké mouce a v rozpáleném oleji po obou stranách opečeme do růžova. Podáváme s připraveným dipem a zrníčky granátového jablíčka, které ostrou chuť křenu trochu srazí a velmi dobře se s ním kombinují.

Vhodnou přílohou je vařená či dušená rýže. K její přípravě zkuste použít trochu kurkumy, získá nádhernou barvu a jak je známo, kurkuma nemá téměř žádnou chuť a vůni, zato však velmi mnoho látek, potřebných našemu zdraví.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko