Květák nebo střed vesmíru? Oboje můžete spatřit na doubraveckém obchodním centru

29. duben 2021

Výrazná stavba obchodního centra v Plzni na Doubravce stojí v Masarykově ulici naproti Gymnáziu Luďka Pika. Stavěna byla v letech 1967 – 1972.

„Centrem každého sídliště by měl být nějaký kulturní dům nebo obchodní centrum. Při tvorbě sídlišť byl s občanskou vybaveností vždy problém, protože na ni většinou nezbyly peníze. Doubravka, jelikož je starší a věnovalo se jí více pozornosti, má alespoň to obchodní centrum,“ uvedl Lukáš Houška ze spolku Zestínu.

Podle Houšky se jedná o zvláštní stavbu, která není klasickým obchodním domem. Jedná se o pasáž. Stavba byla původně postavena do čtverce, kde se uvnitř nacházelo otevřené atrium bez střechy: „Měla to být taková klidová odpočinková zóna, kde si lidé mohli sníst to, co si nakoupili, mohli se tu zrelaxovat a pak zase vyrazit do rušného města,“ řekl předseda spolku.

V současné době vypadá OC Doubravka poněkud jinak, než v minulosti. V několika posledních letech proběhla poslední větší rekonstrukce a prostor byl postupně zastřešen, přičemž se změnily i vnitřní prostory. To, co přetrvalo až do dnešních dnů, je ale například mohutný reliéf nad vchodem ze Smrkové ulice. „Od 60. let bylo vždy určeno 1 – 4% z celkové ceny stavby na umění. Tudíž každá taková stavba měla nějaký umělecký vstup, a tady se tedy nachází obrovský keramický reliéf,“ vysvětlil Houška.

Jelikož se jedná o umění, je pravděpodobně na každém, co v daném reliéfu uvidí. Tomuto doubraveckému reliéfu se však lidově říká Květák, z čehož je patrné, co v reliéfu lidé vidí asi nejčastěji. „Reálným předobrazem je pravděpodobně Slunce anebo Galaxie jako střed, centrum vesmíru. Proto to má být na tom obchodním domě Centrum – jako centrum vesmíru,“ řekl Lukáš Houška.

Předseda spolku Zestínu se domnívá, že obchodní centrum je i v současnosti významným místem pro obyvatele čtvrti Doubravka: „Na rozdíl od obchodních center, která se nacházela na sídlišti Lochotín, jako byl Vesmír a Atom, které jsou v hrozném stavu a moc lidí tam nechodí, tak Centrum si udrželo díky své poloze v centru zástavby stále svoji roli,“ uvedl Houška.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio