Kynuté buchty
podle Ivo Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli Plzeň.
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
1 kostka droždí
2 vejce
špetka soli
citrónová kůra z jednoho citrónu
1 vanilkový cukr
150 ml vlažného mléka
olej do pekáče
mák, tvaroh nebo povidla (náplň)
Postup:
Z části vlažného mléka, kvasnic a mouky uděláme kvásek a necháme vzejít.
Z mouky, cukru, rozpuštěného másla, vajec, citrónové kůry, soli, zbytku mléka a kvásku vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.
Těsto nakrájíme přibližně na 5 dkg kousky, do kterých zabalíme náplň.
Do pekáče nalijeme olej, vložíme buchty a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Pečeme při teplotě 160 °C 20 minut. Po upečení můžeme buchty potřít máslem a posypat cukrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.