Léčivou boltcovitku bezovou neboli ucho Jidášovo si můžete nasbírat i v zimě

24. únor 2020

Je to houba, která roste po celý rok, především na bezu černém. Oblíbená je hlavně v čínské kuchyni, její léčivé účinky po staletí využívá TČM.

Boltcovitka posílí vaši imunitu a zlepší psychické naladění. Jak dále uvádí bylinkářka Štěpánka Janoutová, ucho Jidášovo působí také proti srážlivosti krve, snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zároveň podporuje peristaltiku střev.

„Tuhle houbu určitě znáte z čínských pokrmů, říká se jí také černá houba. Vypadá jako ucho, je hnědá, boltcovitě zprohýbaná, jakoby gumová, za sucha tuhá. Pojmenování ucho Jidášovo dostala, protože prý byla nalezena na stromě, kde se Jidáš oběsil,“ připomíná houbařskou legendu bylinkářka.

Houba na první pohled nevypadá příliš vábně, ale má vynikající chuť. „Je výborná, dá se použít jako kulinářská lahůdka do různých asijských specialit a navíc je ještě hodně léčivá,“ chválí boltcovitku Štěpánka Janoutová.

Boltcovitka ucho Jidášovo je na našem trhu běžně k dostání, svému zdraví ale více prospějete, pokud se vydáte nasbírat si ji sami. Můžete si také zakoupit sadbu a pokusit se tuto houbu pěstovat.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio