Linecké medové koláčky. Naplňte je dle libosti, ale náš krém je famózní
Tento recept je starý možná víc jak 150 let. Koláčky můžeme plnit různými krémy nebo marmeládami. Nemusíme je ale ani slepovat. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, jsou prakticky nepřekonatelné.
- Na těsto: 500 g hladké mouky
- 200 g práškového cukru
- 200 g másla
- 100 g tekutého medu
- 1 vejce
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 citron
- Na krém: 250 g změklého másla
- 3 natvrdo vařené žloutky
- 100 g práškového cukru
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- čokoládová poleva
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3 cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozležení je asi 5 dní.
Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.