Máte vysoký krevní tlak? Jídelníček moderního člověka nemoci jenom nahrává

19. květen 2022

Zvýšit přísun draslíku, zároveň začít míň solit. Tato dieta může být jedním z pomocníků při boji s vysokým krevním tlakem. Dlouhodobá nerovnováha mezi vysokým příjmem sodíku a nízkým přívodem draslíku je totiž jedním z faktorů, které k hypertenzi přispívají. Jídelníček našich vzdálených předků by nás mohl inspirovat.

MUDr. Miroslav Šuta

Historické výzkumy ukazují, že strava lidí v paleolitu obsahovala asi 16krát víc draslíku než sodíku. Dnes je typický opačný poměr, a to zhruba 2:1 ve prospěch sodíku na úkor draslíku. Na tomto stavu má svůj podíl i značně nadužívání soli. V Česku patříme s průměrnou spotřebou 14 až 15 gramů soli na osobu a den bohužel mezi evropské rekordmany. Konzumujeme skoro 3krát více soli, než činí doporučení Světové zdravotnické organizace. Je zajímavé, že ženy u nás spotřebují v průměru o 4 gramů soli denně méně než muži.

Dlouhodobá nerovnováha mezi příliš vysokým příjmem sodíku a příliš nízkým přívodem draslíku je jedním z faktorů, které přispívají k vysokému krevnímu tlaku, hypertenzi. Podle Ústavu klinické a experimentální medicíny (IKEM) trpí v Česku vysokým krevním tlakem asi 40 % lidí ve věku 25 až 64 let. Z toho ve věku 55 až 64 let to je přes 70 % mužů a přes 60 % žen. Bohužel vysoký krevní tlak podstatně zvyšuje nemocnost a úmrtnost na mozkovou příhodu, na ischemickou chorobu srdeční a na srdeční selhání.

Čtěte také

Rozsáhlé lékařské studie, kterých se účastnilo mnoho desítek tisíc lidí, ukázaly, že dieta s vyšším obsahem draslíku a sníženou konzumaci sodíku (zejména soli) pomohla účastníkům snížit krevní tlak a navíc výrazně snižovala riziko mozkové mrtvice.

K čemu v těle potřebujeme draslík?

Draslík je jedním z prvků naprosto nezbytných pro lidský organismus. Patří k základním iontům, které udržují rovnováhu minerálů v tělních tekutinách. Konkrétně draslík významně ovlivňuje činnost svalů a podílí se na regulací krevního tlaku i srdečního tepu. Je také nezbytný pro funkci řady enzymů – tedy biologických katalyzátorů, které se účastní metabolismu.

Kromě jiného se draslík podílí na schopnosti organismu vytvářet si pohotovostní zásobu energie v podobě přeměny krevního cukru glukózy na glykogen, který si tělo skladuje v játrech a ve svalech. Kromě toho je draslík také přirozeným diuretikem, tedy zvyšuje odvod přebytečné vody a v ní rozpuštěných odpadních látek z těla prostřednictvím ledvin.

Potraviny bohaté na draslík

Laboratorní analýzy ukazují, že vysoký obsah draslíku můžeme očekávat v kakau, v sóje a sójových výrobcích, ve fazolích, čočce, rozinkách, hrachu či vlašských ořechách. Dobrým zdrojem draslíku jsou ale také banány, mandle, rajčata, špenát, brokolice, tykev, celer, petržel, ryby a drůbež, pomeranče, švestky nebo meruňky.

Spustit audio