Náš Lukáš

6. březen 2008
Publicistika

Některé noviny oznámily ten triumf palcovým písmem na úvodní straně, jiné prostým titulkem ve sportovní části uvnitř listu. Ovšem bez ohledu na použitou formu je jisté, že západní Čechy mají další sportovní osobnost mezinárodní proslulosti. Lukáš Bauer, ten sympatický chlapík z Krušných hor, se v úterý stal vítězem Světového poháru v běhu na lyžích. Poznámku inspirovanou tímto úspěchem připravil Lubomír Stejskal.

Budoucí hrdina běžeckých stop spatřil světlo světa ve stejném roce, v jehož průběhu tehdejší režim zase jednou odhalil svoji pravou tvář. Komunističtí mocipáni nevydrželi s nervy a nadobro se zprofanovali hysterickou reakcí proti Chartě 77. Letopočet jejího vzniku je i letopočtem Lukáše Bauera.

Logo

Narodil se 18. srpna 1977 v Ostrově, tehdy psaném ještě s doplňujícím místopisným určením "nad Ohří". Jeho bydlištěm je ovšem krušnohorský Boží Dar. Absolvent ostrovské průmyslové školy na sebe poprvé výrazně upozornil v osmnácti letech, když vyhrál závody ve Žďáru nad Sázavou. Pak se stal dvojnásobným juniorským šampionem republiky, ve dvaceti skončil na stříbrné pozici na juniorském mistrovství světa v kanadském Calgary. Že jde o lyžaře mezinárodní reputace dokázal v roce 2003, kdy vyhrál první závod Světového poháru ve své nejsilnější disciplíně - běhu volnou technikou na 15 kilometrů. O tři roky později se dočkal prvního olympijského kovu. Jistě mají mnozí z nás v paměti bouřlivé oslavy v Božím Daru, když se Lukáš vrátil domů se stříbrnou medailí z olympiády v Turínu.

Ne vždy se mu ovšem dařilo. Loňské závodění se neslo ve znamení zdravotních problémů, což znamenalo pátou pozici na mistrovství světa a propad do čtvrté desítky ve Světovém poháru. Zato v nynějším období k němu štěstí, které podpořilo jeho nezměrné úsilí, nastavilo opět přívětivou tvář. Jeho trenér Miroslav Petrásek ví, o čem mluví, když používá sousloví sezona snů. Lukáš získal prvenství v prestižním běžeckém Tour de Ski a ještě před koncem Světového poháru se stal jeho prvním českým běžeckým vítězem. Když teď napadne starostu Božího Daru a senátora Jan Horník instalovat na vjezdu do města nápis Náš Lukáš je nejlepší na světě, bude to pravda. Zní to opojně, téměř neskutečně. Bývalý vynikající běžkař Lubomír Buchta agentuře ČTK řekl, že toto Bauerovo vítězství "je obrovský úspěch českého lyžování, který nejspíš docení až budoucnost". Patrně na tom něco bude. To nám ale nemůže bránit už teď Lukáši Bauerovi poděkovat a do místa jeho nynějších závodů poslat tu nejupřímnější gratulaci.

Logo

Protože, ruku na srdce, není příliš takových osobností z Krušných hor, na něž bychom mohli být stejným způsobem hrdi.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.