Salát z fazolových lusků
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
0,5 kg mladých fazolových lusků
trocha vody
2 stroužky česneku
1 středně velká cibule
1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
2-3 lžíce oleje, nejlépe olivového nebo bodlákového (ze světlice barvířské)
petrželová nať
mletý pepř
sůl
Postup:
Fazolové lusky očistíme, zbavíme vláken a omyjeme. Potom je překrájíme asi na 4 cm dlouhé kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Pozor, abychom lusky nepřevařili. Jednak nevypadají pěkně a pak by ztratily i na chuti. Uvařené lusky necháme na sítu okapat a necháme je vychladnout. Potom je dáme do mísy, přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli, rozsekaný česnek, sůl, pepř, několik lžic vody, ocet nebo citrónovou šťávu a olej. Pomocí dvou vidliček opatrně promícháme, abychom lusky nepolámali.
Povrch můžeme posypat rozsekanou petrželovou natí.
Podáváme jako salát nebo jako doplněk k dušeným masům, pečením apod.
Celková doba přípravy cca 30 minut
2 – 4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.