Ričet (kroupy s uzeným masem)
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 6 porcí:
- 150 g krup
- 200 g fazolí
- 2 brambory
- 400 g uzeného masa (bůček, krkovice, žebra)
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 kostka masoxu
- 1 mrkev
- 1/4 menšího celeru
- 1 kořenová petržel
- 1 PL jemně nakrájené petrželové natě
- 2 stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku
- sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka, ocet
Postup:
Fazole necháme přes noc namočit. Kroupy propláchneme a spolu s fazolemi auzeným masem vaříme téměř doměkka. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a oloupané brambory, vše nakrájené na kostičky, bobkový list, rajčatový protlak a masox. Dále vaříme pomalým varem. Když jsou všechny suroviny měkké, vyjmeme maso, vykostíme ho, nakrájíme na kostky nebo nudličky a vrátíme zpět do pokrmu. Na závěr ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, osolíme, opeříme a posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Můžeme přidat i trochu octa.
Podáváme jako samostatný pokrm s tmavým chlebem.
Poznámka: chceme-li mít místo hustého pokrmu polévku, na závěr přilijeme vodu a zahustíme cibulovou jíškou. Obě varianty jsou výborné.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.