Ričet (kroupy s uzeným masem)

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny na 6 porcí:

  • 150 g krup
  • 200 g fazolí
  • 2 brambory
  • 400 g uzeného masa (bůček, krkovice, žebra)
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 1 kostka masoxu
  • 1 mrkev
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 1 PL jemně nakrájené petrželové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku
  • sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka, ocet

Postup:

Fazole necháme přes noc namočit. Kroupy propláchneme a spolu s fazolemi auzeným masem vaříme téměř doměkka. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a oloupané brambory, vše nakrájené na kostičky, bobkový list, rajčatový protlak a masox. Dále vaříme pomalým varem. Když jsou všechny suroviny měkké, vyjmeme maso, vykostíme ho, nakrájíme na kostky nebo nudličky a vrátíme zpět do pokrmu. Na závěr ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, osolíme, opeříme a posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Můžeme přidat i trochu octa.

Podáváme jako samostatný pokrm s tmavým chlebem.

Poznámka: chceme-li mít místo hustého pokrmu polévku, na závěr přilijeme vodu a zahustíme cibulovou jíškou. Obě varianty jsou výborné.

Celková doba přípravy cca 3 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.