Kanonýr marš
podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.
Základní suroviny:
- 6 větších brambor
- 200 g uzeného masa
- 2 stroužky česneku
- dětská krupička
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- 150 g slaniny
- 1 cibule
Suroviny na omáčku - kyselo:
- voda z vařených kuliček
- 1 hrnek mléka
- celý pepř
- mletá paprika
- bobkový list
- sůl
- ocet
- zakysaná smetana
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
Brambory nastrouháme, vymačkáme vodu. Uzené maso umeleme, přidáme dětskou krupičku, česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme. Tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Cibuli a slaninu opražíme a nasypeme na kuličky.
Omáčka:
Do vývaru z kuliček dáme koření, přilijeme mléko, zakysanou smetanu a povaříme. Můžeme zahustit hladkou moukou. Podle potřeby dochutíme. Omáčkou přelijeme kuličky, posypané cibulí se slaninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.