Strejdův kapr

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Petra Spálenky, kuchaře z hotelu Angelo v Plzni.

Suroviny 6 porcí:

  • 1 kapr
  • 2 citrony
  • nasekaná petrželka
  • 1 litr oleje
  • sůl
  • 4 vejce
  • šálek hladké mouky

Postup:

Vykuchaného kapra zbavíme šupin, rozpůlíme a nožem od páteře směrem dolů oddělíme od kosti. Tím získáme dvě poloviny kapra bez kosti.

Kůží dospod nařežeme jemně maso napříč. Břišní část oddělíme a nakrájíme na hranolky. Ty osolíme, obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a rychle osmažíme.

Hotové hranolky zakápneme citrónovou šťávou a zasypeme petrželkou.

Zbylé filety kapra opečeme z obou stran. Následně zakápneme citronovou šťávou a zasypeme petrželkou.

Doporučená příloha: brambory, listový salát apod.

autor: šéfkuchař