Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 750 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- sádlo nebo máslo na omaštění
Postup:
Oškrábané brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich vodu. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku, vejce a zamícháme. Vzniklé těsto by mělo být husté jako na noky. Polévkovou lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta, které zavaříme do vroucí osolené vody. Pomalým varem vaříme cca 10 minut.
Uvařené kluzáky vyjmeme děrovanou naběračkou a omastíme je sádlem nebo máslem. Můžeme je podávat také přelité na kostičky nakrájenou rozpálenou slaninou nebo u posypané usmaženou cibulkou.
Spolu s dušeným kysaným zelím jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k pečené huse či kachně.
Celková doba přípravy 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.