Kapustová polévka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Kapusta je výborná zelenina poskytující velké množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje. Na začátku vaření necháváme odkrytou nádobu, ve které se vaří, aby unikly sirné látky, které nám mohou být nepříjemné.

Suroviny na 6 porcí:

350 g kapusty (1/2 g středně velké kapusty)
300 g vařeného uzeného masa
1-1,5 l vývaru z uzeného masa
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce másla
2 kávové lžičky vegety
1-2 stroužky česneku
1 polévková lžíce majoránky
sůl
50 g másla
40 g hladké mouky

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou a na sítku necháme okapat. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okapanou kapustu, podlijeme malým množstvím vývaru, mírně osolíme a několik minut nejprve bez poklice, později přikryté poklicí dusíme doměkka.

Když je kapusta měkká, dolijeme vývar z uzeného masa, přidáme na nudličky nakrájené maso, vegetu a povaříme asi 5 minut. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku, kterou polévku zahustíme. Povaříme cca 10 minut. Na závěr ochutíme utřeným česnekem a majoránkou, podle chuti dosolíme.

Místo uzeného masa můžete použít nakrájenou klobásu a místo vývaru z uzeného masa vývar masový. Ostatní postup je stejný a výsledek také výborný.

Celková doba přípravy je cca 45 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.