Znojemský guláš
Toto je jeden z mnoha receptů na guláš. Původně to byl tradiční pokrm pastevců. Vařil se na ohni v kotlíku, leckdy společně s bramborami.
Pravý guláš se nezahušťoval tenkrát ani dnes. Proto je možná mnoho turistů zklamáno, když si při cestách po Maďarsku v restauracích vyberou guláš a dostanou něco, co spíš připomíná gulášovou polévku. Ovšem vždy jde o báječně ochucený pokrm, který slávě maďarské kuchyni nezůstane nic dlužen.
Suroviny na 6 porcí:
750 g předního hovězího masa nebo z květové špičky
50 g slaniny
1 lžíce másla
2 cibule
1 lžička mleté papriky
2 kyselé okurky
30 g nastrouhaného tvrdého chleba
125 ml červeného vína
sůl
petrželka a plátky kyselé okurky (na ozdobu)
Postup:
Maso nakrájíme na stejně velké kousky.
V kastrole rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a máslo. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme ji do růžova. Pak přidáme mletou papriku, zalijeme malým množstvím vařící vody nebo vývarem. Na tento základ vložíme nakrájené maso, na kolečka nakrájené okurky, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, osolíme, promícháme a dusíme do měkka. Poté guláš zalijeme vínem a povaříme cca 5 minut.
Porce guláše můžeme ozdobit na kolečka nakrájenými okurkami a petrželkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, těstoviny nebo dušená rýže. Vhodné je i pečivo.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.