Slané uzlíky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 20-24 kusů:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 lžička cukru
42 g droždí
2-3 lžíce slunečnicových semínek
100 ml oleje
1 lžíce sádla
2 lžičky soli
1 vejce nebo mléko na potření
slunečnicová semínka na pospání
Postup:
Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí, které necháme vzejít.
Použitím oleje v těstě na uzlíky docílíme toho, že jsou dlouho vláčné a od použitého sádla křehké.
Mezi tím si v mikrovlnné troubě trochu nahřejeme mouku. Pak ji osolíme, přidáme olej, vlahé sádlo, slunečnicová semínka a mléko s droždím. Vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě vyknout.
To potom rozdělíme na 20-24 dílů, ze kterých uválíme váleček a vytvoříme uzlík.
Uzlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout. Pak je pomažeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem a posypeme semínky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170° C dozlatova.
Upečené necháme chvíli „vydýchat“, potom podáváme. Jednak jako přílohu nebo samostatně s máslem nebo jenom pro chuť - třeba k pivu.
Celková doba přípravy je přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.