Kynutá velikonoční nádivka

podle paní Nadi z Rokycan

Ingredience
  • uzené maso (nejlépe bůček)
  • 10-15 rohlíků
  • 10-15 vajec (vajec dáváme tolik, kolik dáme rohlíků)
  • kopřivy
  • pepř
  • česnek
  • sušená petrželka
  • drcený kmín

Z uzeného masa uvaříme polévku. Nakrájíme 10 až 15 rohlíků. Rozklepneme 10 až 15 vajec a oddělíme zvlášť bílky a žloutky. K nakrájeným rohlíkům přidáme žloutky a vše zalijeme uzenou polévkou. Směs by měla být hustá jako na hluchec. Ochutíme kopřivami, pepřem, česnekem, petrželkou a kmínem. V případě, že je těsto řídké zahustíme trochou krupičky. Přidáme droždí a našlehaný sníh z bílků. Necháme vykynout. Vlijeme na sádlem vymazaný pekáč a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny.

Výhodou této nádivky je, že neokorá tak rychle jako klasická.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.