Kynutá velikonoční nádivka
podle paní Nadi z Rokycan
- uzené maso (nejlépe bůček)
- 10-15 rohlíků
- 10-15 vajec (vajec dáváme tolik, kolik dáme rohlíků)
- kopřivy
- pepř
- česnek
- sušená petrželka
- drcený kmín
Z uzeného masa uvaříme polévku. Nakrájíme 10 až 15 rohlíků. Rozklepneme 10 až 15 vajec a oddělíme zvlášť bílky a žloutky. K nakrájeným rohlíkům přidáme žloutky a vše zalijeme uzenou polévkou. Směs by měla být hustá jako na hluchec. Ochutíme kopřivami, pepřem, česnekem, petrželkou a kmínem. V případě, že je těsto řídké zahustíme trochou krupičky. Přidáme droždí a našlehaný sníh z bílků. Necháme vykynout. Vlijeme na sádlem vymazaný pekáč a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny.
Výhodou této nádivky je, že neokorá tak rychle jako klasická.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.