Vepřové ledvinky na cibulce
Ledvinky z nabídky restaurací dnes již téměř vymizely. U mnoha strávníků byly a jsou oblíbené, menší oblibu však mají u provozovatelů restaurací. Mají-li chutnat výborně, je jejich příprava časově náročnější a jde o piplavou práci s jejich vyčištěním.
- 500 g vepřových ledvinek
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
Ledvinky odblaníme, naplocho rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme močovody. Pak ledvinky nakrájíme na plátky silné 2 mm. Nakrájené ledvinky vložíme do vařící vody a na prudkém ohni je necháme přejít varem; zbavíme je tak zápachu po moči. Potom je několikrát propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili sraženiny.
V sádle osmažíme najemno nakrájenou cibuli s kmínem, vložíme okapané ledvinky, opepříme, opečeme a zalijeme malým množstvím vařící vody. Pod poklicí dusíme, občas zamícháme, podle potřeby doléváme vařící vodou.
Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme vysmahnout šťávu, zaprášíme moukou a opražíme. Zalijeme vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a dusíme ledvinky doměkka. Na závěr osolíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory s petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.