Pečená kuřecí horní stehna s nudlemi
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s nudlemi dodá tomuto pokrmu lehkost a lahodnost. Když si dáme trochu práce s domácími nudlemi, výsledek je ještě mnohem lepší. No a brusinkový kompot je v u tohoto pokrmu tou pověstnou třešničkou na dortu.
Suroviny:
8 ks horních kuřecích stehen
100 g másla
2 lžičky drceného kmínu
sůl
400 g širokých nudlí
petrželka
brusinkový kompot
Postup:
Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme. Vložíme je do pekáče, podlijeme malým množstvím vody. Polovinu másla rozpustíme a polijeme jím porce kuřete. Pomalu dusíme cca 20 minut. Potom odstraníme poklici, pekáč s kuřetem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170°C do měkka. Během pečení kuře obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Před dopečením polijeme zbylým rozpuštěným máslem. Tím kůžička „chytne“ krásnou zlatou barvu. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Široké nudle uvaříme v osolené vodě. Měkké, ale nerozvařené nudle scedíme a okapané vložíme do výpeku z kuřete. Posypeme nakrájenou petrželkou a promícháme.
Vhodnými doplňkem je brusinkový kompot nebo zeleninové saláty
Celková doba přípravy: 1 ¼ hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.