Silvestrovská pikantérie. Kus ostřejšího masa poslední den v roce
Ovar, jednohubky nebo chlebíčky na Silvestra určitě nemohou chybět. Nabízíme ještě další možnost, jak obohatit silvestrovský stůl. A třeba vám to tak zachutná, že si to připravíte i jindy během roku.
- 4 plátky uzené vepřové krkovice bez kosti po 120 g nebo
- 4 plátky syrové vepřové krkovice bez kosti po 150 g
- 2 lžíce sádla
- sůl
- Na marinádu: 2 vejce
- 2 lžíce solamylu
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce majoránky
Do rozšlehaných vajec vmícháme kečup, solamyl, utřený česnek, sladkou papriku, chilli, majoránku a vše dobře promícháme. Do této směsi naložíme nejméně na 3 hodiny plátky uzeného masa. Jestliže budeme tento pokrm připravovat ze syrového masa, tak ho nejprve naklepeme a osolíme.
V pánvi rozpálíme sádlo a připravené marinované maso na něm z obou stran opečeme. Na opečeném mase se utvoří pikantní krusta, maso zůstane šťavnaté.
Příloha: chléb, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty, nakládaná zelenina
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.