Nová tržnice – nová šance

24. červen 2010
Publicistika

V Karlových Varech byla v minulých dnech vyřešena otázka, kterou si často kladla nejen místní veřejnost. Tu zajímalo, jaký bude další osud opuštěného zimního stadionu, který byl loni v červnu nahrazen moderní multifunkční KV Arénou. Odpověď zní: hokejová hala se změní v kryté tržiště. Tomuto rozhodnutí se věnuje Lubomír Stejskal.

Starý hokejový stadion v Karlových Varech zažíval chvíle euforického nadšení - a také okamžiky nejhlubšího smutku. K nim patřilo pietní setkání veřejnosti s hokejovou reprezentací, konané krátce po tragické smrti Ivana Hlinky v srpnu 2004. Naproti tomu 12. dubna 2009 byla hala svědkem gejzíru radosti, když domácí Energie porazila v šestém zápase finále play off pražskou Slávii a stala se extraligovým šampionem. Nedlouho poté se mistrovský klub zabydlel na opačném břehu Ohře ve zbrusu nové KV Aréně. Nad uzavřeným stánkem visela modifikovaná verze nerudovské otázky – co s ním?


Varinat bylo jistě více. Zbourat, od základů zrekonstruovat, nebo ponechat a upravit pro jiné využití. Zelenou dostala poslední zmíněná možnost, přičemž po souhlasu rady magistrátu tím jiným využitím je krytá tržnice. Že v ní budou dominovat stánky východoasijských prodejců, je asi jasné i tomu, kdo dosud nevěděl o desetiletém pronájmu haly vietnamské společnosti zabývajicí se tímto druhem podnikání. Abychom ale nechodili kolem horké kaše: je dobře, nebo špatně, že pro halu se od července chystá právě takovéto využití? Z pohledu občanů bude odpověď záležet na výši bakovního konta těch, kdo si tuto otázku položí. Zákazníci nakupující ve značkových buticích, vietnamskou tržnici nepotřebují. Ti druzí budou mít zboží shromážděné na jednom místě a pod střechou. Věc má ale ještě jeden aspekt.

asijská tržnice


Dostanou-li trhovci krytý prostor, mohlo by to být kompenzováno tím, že zmizí jiný – na otevřeném prostranství. A přesně podle tohoto schématu karlovarští radní postupovali. Rozhodli se uzavřít proslulou tuhnickou burzu u stadionu AC Start, jež se shodou okolností nachází v těsné blízkosti nové multifunkční arény. Jistě byli vedeni snahou zlepšit kulturu prodeje, neboť ta na burze je mírně řečeno problematická. Zlé jazyky s jistou dávkou škodolibosti tvrdí, že když vám místní zloději vykradou sklep, zoufat nemusíte. Na karlovarské burze si můžete své věci koupit zpět. Ovšem vedení klubu AC Start, jež prostor pro burzu pronajímá, proti jejímu uzavření ostře protestuje. Pochopitelně. Budou to oni, kdo přijde o nemalou část příjmů. Radní lázeňského města jsou ale neoblomní. Nový soupis míst, na nichž mohou trhovci působit – tedy bez tuhnické burzy - platný od začátku minulého měsíce, měnit nehodlají. Prostě: nelze se zavděčit všem. Stánkový prodej musí město regulovat stejně jako počet výherních automatů. Nyní tedy nezbývá než vyčkat, jak bude nová tržnice pod střechou bývalé karlovarské hokejové haly fungovat. Její provozovatelé a prodejci mají novou šanci hrát fair play. Anebo starou hru na schovávanou. Nechme se překvapit, kdy kvůli padělanému zboží uslyšíme o první razii státních orgánů.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.