Ode dneška platí v Plzeňském kraji nový dopravní tarif

Po dvou týdnech je tu další revoluce v regionální veřejné dopravě. Ode dneška vám na cestování po Plzeňském kraji stačí jedna jízdenka. Využít přitom můžete kromě vlaku a autobusu i městskou dopravu.

„Od 1. července se pro nás změní hlavně to, že do teď jsme používali jen zastávky, které byly na naší trase, teď už budeme muset zadávat i cílovou stanici. To znamená, že budeme muset umět ty zastávky, které jsou navíc, zadat do systému. Změní se samozřejmě i jízdné, jen cena pro nás zatím není známá, protože na provozovnách není tarifní ceník za jednotlivé jízdné,“ uvedl těsně před spuštěním nového krajského tarifu řidič Jan Urban.

Cestujete dnes někam autobusem nebo vlakem ? Možná vás překvapí nejen cena jízdného. Ode dneška totiž začíná platit v Plzeňském kraji nový tarif

Novinkou je i to, že ode dneška mohou lidé po kraji cestovat jen s jednou jízdenkou. „Na všech lístkách, které budou vydány z jakéhokoliv odbavovacího zařízení, bude QR kód. Ten ve voze načte naše pokladna a strojek mi potom ukáže buď zelenou, nebo červenou barvu, podle toho, jestli je cesta oprávněná,“ vysvětlil Jan Urban.

Kilometry už se nepočítají

Zásadní změna nového krajského tarifu je v tom, že se neúčtují kilometry, ale projetá pásma. Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED, organizující krajskou veřejnou dopravu, popsala příklad, kdy se cestující vydá třeba z Plzně do Rabštejna nad Střelou, a při cestě využije městskou dopravu, vlak i autobus.

„V městské hromadné dopravě si koupíte P + V jízdenku, což znamená vnitřní a vnější zónu. Při přestupu, který můžete uskutečnit nejen ve vnitřní zóně, ale i v jedné vnější zóně, tak si potom dokoupíte jízdenku u autobusu nebo u vlaku, podle toho, se kterým dopravcem pojedete. Od nové jízdenky, kterou si zakoupíte, bude samozřejmě odečtena částka, kterou jste zaplatili jako první v MHD. Konkrétně pojedete jako pracující za 14 korun po Plzni plus 12 korun v první vnější zóně, a všechny další vnější zóny budou za deset korun,“ vysvětlila Zdeňka Kmochová.

Nejlevnější cestování do první vnější zóny, třeba do Třemošné nebo do Rokycan, vyjde na 26 korun. Nejdražší jízdenka potom bude stát 72 korun s tím, že na cestu máte přesně čtyři hodiny.

Mapa nového rozdělení zón integrované dopravy Plzeňského kraje. Pro zvětšení klikni na obrázek

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související