Panský dvůr na Doubravce dodnes skrývá zapuštěnou mléčnici

15. květen 2021

Panský dvůr v plzeňské Doubravce je jednou z nejstarších částí této lokality. Dodnes zde můžeme najít původní stavbu výrazně přestavěnou v 18. století.

Stavba se nachází v blízkosti konečné zastávky městské hromadné dopravy na Doubravce, a to níže pod úrovní Zábělské ulice v místech, kde najdeme také například jeden z nejstarších doubraveckých rybníčků. Dnes by jen málokdo uhodl, že právě tato, dnes obyčejně vyhlížející šedá budova s nápisem „ubytovna“, je tak vzácnou památkou na časy dávno minulé.

„Je to bývalý panský statek, tedy velká usedlost, která byla vždy hlavní usedlostí dané vesnice a vznikala vždy jako první při zakládání nových vesnic. Původní Doubravka měla osídlení pravděpodobně u kostela sv. Jiří a poté ji lokátor přenesl sem. Založil tady nejméně 4 dvory, přičemž jeden z nich si zvolil jako své sídlo. A to je právě tento. Stalo se tak ve 13. století,“ uvedl Lukáš Houška ze spolku Zestínu. Tento dvůr později zakoupilo město Plzeň. Dvůr obhospodařoval polnosti kolem sebe a hlavně se zde chovaly ovce.

Rybníček před někdejším panským statkem

V 18. století prošel dvůr rozsáhlou přestavbou. „Tato obytná stavba dodnes skrývá valené kamenné klenby a zcela vespod se nachází ještě jeden spodní sklep, takzvaná mléčnice. Ta se zachovala zde na Doubravce a na Bolevci ve statku U Matoušů. Mléčnice byla neustále zaplavená trochou vody, byl tam chlad a skladovaly se tam, jak už název napovídá, mléčné výrobky,“ vysvětlil Houška.

Do 80. let 20. století bychom u statku našli také barokní sýpku. „V 70. letech prošel statek takzvanou modernizací, kdy mu byla ubourána střecha a bylo přistavěno patro. Sloužil jako ubytování,“ řekl předseda spolku Zestínu. Jedna z někdejších stodol na místě zůstala částečně zachována, dnes je z ní bytový dům.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio