Papírové růžičky pro potěchu duše

Nejen romantiky svou tvorbou zaujme Štěpánka Kuchynková z Plzně, která se zabývá výrobou dárkových předmětů z papíru.

„Už v dětství mi učarovaly pastelky a nenechala jsem žádný papír prázdný. V mém tvoření mě podporovala celá moje rodina,“ tak vzpomíná na své tvůrčí začátky. Nejvíce ji prý v tomto směru ovlivnili prarodiče, dědeček byl malíř a babička vynikala v krasopisu.

Láska k tvoření paní Štěpánku provází celý život. Poté, co její tři děti dospěly a vylétly z rodného hnízda, se mu může věnovat naplno. Jak říká: „Probouzím se každé ráno a těším se, že opět usednu ke svému stolu a začnu proměňovat papír na krásu.“

Růžičky na přáníčka nebo na ledničku

Nejraději vyrábí růžičky, které se dají použít k ozdobení různých přáníček a dárků nebo jako magnetky na lednici. „Dělám je v několika velikostech, od menších než 1 cm až po 2,5 cm,“ ukazuje své práce Štěpánka Kuchynková.

Ručně zhotovené papírové růžičky z dílny Štěpánky Kuchynkové jsou vhodné k dozdobení dopisu, přání, dárečku, nebo je možné svázat je k sobě a vytvořit tak malou kytici

Na růžičky doporučuje papír o gramáži nejméně 200 g/m2. Asi málokdo má k dispozici vyřezávací stroj na šablony, v papírnictví je ale možné koupit si arch s už vyříznutými růžičkami. Pokud ho neseženete, nezbývá než si šablonu nakreslit a vystřihnout. „Je to spirála s pravidelnými obloučky anebo zvlněná. Vezmu pinzetu a vnější konec roluji až do středu šneka té spirály. Vznikne květ růžičky, který zespodu zalepím lepidlem a chvilku pevně držím. Vyrazím nebo vystřihnu si také lístečky a dva přilepím pod růžičku,“ popisuje postup autorka.

Pak už záleží na určení růžiček. Můžete je někam přilepit, přidat očko k zavěšení nebo magnet. „Na ledničku si dejte minimálně tři a každou v jiné barvě, vypadají moc hezky,“ radí Štěpánka Kuchynková.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio