Pastelky mohou obsahovat nebezpečné chemikálie. Na obalu ale informace nenajdete

8. listopad 2017

Pastelky mají současnou podobu už více než 100 let a doprovázejí dětství celé řady generací. Svou oblibu neztrácejí ani v éře počítačů, tabletů a mobilních telefonů. Naopak, i dospělí po nich někdy sáhnou, když tráví čas třeba s antistresovými omalovánkami. Bohužel i v pastelkách se mohou objevovat problematické nebo vyloženě nebezpečné chemikálie. Při výběru tedy buďte pozorní.

Mohou pastelky představovat riziko pro zdraví dětí?

Jedním z důvodů je to, že děti s pastelkami tráví hodně času. Problematické chemikálie se proto mohou dostávat do styku s pokožkou dětí a takto pronikat do dětského organismu. Při ořezávání pastelek se mohou uvolňovat kousíčky laků nebo barevných pigmentů, které mohou dětem ulpět na rukou nebo se mohou stát součástí prachu v domácnosti, který se pak do těla dostává vdechnutím.

Pokud si vzpomenete na své dětství, ruku na srdce. Kdo z vás si konce pastelek nestrkal do pusy nebo je dokonce neokusoval? I takto se mohou nebezpečné látky dostávat do dětského organismu. Z těchto důvodů existují evropské předpisy, které zakazují nebo omezují používání celé řady nebezpečných nebo problematických látek v pastelkách.

Výsledky velkého testu pastelek na českém trhu

V srpnu 2017 zveřejnila spotřebitelská organizace dTest ve svém časopise výsledky velkého testování pastelek na českém trhu. 17 testovaných výrobků bylo hodnoceno podle celé řady parametrů. Šlo například o lámavost pastelek, dále o to, jak pohodlně se drží, jak snadno se ořezávají i jak kvalitně kreslí. V laboratorních testech se zkoumal také obsah několika skupin nebezpečných chemikálií – ftalátů, těžkých kovů, polycyklických aromatických uhlovodíků a primárních aromatických aminů.


Historie pastelek není dlouhá
První pastelky podobné těm dnešním se objevily až zkraje 20. století a z počátku šlo o poměrně drahý výrobek, který si pořizovali hlavně výtvarníci nebo děti zámožnějších rodičů. Masová průmyslová výroba pastelek postupně snížila jejich cenu a poněkud měnila jejich podobu. Nicméně od konce druhé světové války pastelky vypadají přibližně stejně jako dnes a jsou masově rozšířeny po celé planetě. Kromě tradičního dřeva se dnes a používají i moderní laky nebo plasty, změny doznaly také některé barevné pigmenty a výrobci zkoušejí upoutat zákazníky různými zvláštnostmi, například využitím nanochemikálií. Na pultech obchodů si dnes můžete vybrat rozmanité tvary a velikosti pastelek, které mohou mít průřez například kulatý, tříboký, šestihranný nebo osmiúhelníkový.

V případě těžkých kovů a aromatických uhlovodíků dopadly všechny testované pastelky dobře až velmi dobře. Z hlediska obsahu ftalátů byly jedny pastelky hodnoceny známkou nedostatečně a několik dalších dostalo na vysvědčení jen dostatečnou. Naprosto nejhorší ale byly výsledky testu primárních aromatických aminů, ve kterém propadlo 13 ze 17 testovaných pastelek! Bohužel řada těchto látek patří mezi alergeny nebo karcinogeny, případně jsou podezřelé z toho, že by mohly rakovinu vyvolávat. Proto všech těchto 13 výrobků celkově dTest ohodnotil negativně, i když v jiných parametrech mohly být dané pastelky hodnoceny pozitivně.

RAPEX - evropské varovaní před nebezpečnými výrobky

Pastelek se stejně jako dalšího nepotravinářského zboží týká evropský informační systém včasného varování o nebezpečných výrobcích. Tento systém se jmenuje RAPEX a jednotlivé členské státy do něj ohlašují nebezpečné výrobky, které objeví na svém území, případně je jako nebezpečné odhalí při dovozu do své země. Občas se v tomto systému objevují také varování před nebezpečnými pastelkami, které musely být staženy z prodeje.


Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

V posledních letech šlo například o nebezpečné pastelky, které zachytily úřady v Německu, Finsku, Itálii. Nejčastějším důvodem byl obsah některého z ftalátů, hlavně DEHP, který byl zařazen na evropský seznam „látek vzbuzujících mimořádné obavy“. Tato chemikálie je považována za tzv. endokrinní disruptor, tedy látku schopnou narušovat hormonální systém. Je proto zakázáno její používání v hračkách. Dalším problémem hlášeným u pastelek byl výskyt těžkých kovů, např. kadmia v obale pastelky.

Nebezpečné chemikálie neprozradí obal, neodhalí zrak nebo čich

Informace o obsahu problémových chemikálií v pastelkách na jejich obalu bohužel nenajdeme. Nemáme ani možnost poznat obsah nebezpečných látek v pastelkách zrakem, čichem nebo podle toho, jak kreslí. Jedinou šanci pro spotřebitele tedy je, aby se zajímali o výsledky nezávislých spotřebitelských testů.

Co můžete udělat vy aneb Rady k nezaplacení
  • Pokud vybíráte pastelky pro dítě, měly by se mu pohodlně držet, snadno ořezávat a měly by na papíře zanechávat jasnou barevnou stopu, aniž by dítě muselo na pastelku tlačit.
  • Obsah problémových chemikálií v pastelkách ještě neznamená, že by dítě muselo při jejich používání onemocnět, nicméně lze doporučit předběžnou opatrnost.
Spustit audio