Patchworkové vánoční koule si vás snadno získají

22. prosinec 2019

Technika patchworku vznikla před více než 3000 lety, nejstarší dochované práce pocházejí ze starého Egypta. Odtud se patchwork dostal do Číny a Japonska. Do Evropy ho v 11. století přivezli křižáci. Oblíbený je dodnes.

Zuzana Vávrová z Pytlova na Tachovsku si před svátky už tři roky zdobí byt svými vlastními výrobky. Nejraději tvoří barevné patchworkové koule

Kdo by se nechtěl zachumlat do pestré patchworkové přikrývky, pochlubit se neobvyklým barevným polštářem nebo kabelou? Abyste si je sami vytvořili, musíte umět alespoň základy šití. Tuto dovednost ale nemusíte ovládat v případě výroby patchworkových vánočních koulí.

Stužky, nůžky, uděláme si kouli

Zuzana Vávrová z Pytlova na Tachovsku si před svátky už tři roky zdobí byt svými vlastními výrobky. Nejraději tvoří barevné patchworkové koule. Jsou sice časově náročnější, ale podle autorky velmi zajímavé a všem se líbí. K jejich výrobě toho moc nepotřebujete, stačí koupit si barevné stužky, krátké špendlíky a polystyrenové koule. Pak už jenom vzít nůžky do ruky a jde se na to.

První koule trvá dlouho, další už zvládnete za 40 minut

Postup se tváří složitě, ale obrázky vám napoví. Na kouli si vyznačíte dva protilehlé póly. Do prvního zapíchnete cca 3 cm dlouhou stužku tím způsobem, aby špendlík byl v polovině stužky, ale na samém kraji. Levý a pravý okraj pak přehnete tak, aby vznikl obrazec trojúhelníku. Všechny rohy zafixujete špendlíkem. První řada je tedy ze čtyř trojúhelníků. Každou další řadu vytváříte stejným způsobem s tím, že mezi řadami děláte asi půl centimetru mezeru. Když dojdete k polovině koule, otočíte ji a stejně tak pokračujete z druhé strany. Když se potkáte ve středu, stužkou uděláte středové zakrytí a necháte si kousek na zavěšení.

Dekorace za rozumný peníz

Koule pořídíte zhruba po deseti korunách, stužky od deseti, cena se odvíjí od šíře a kvality stužek. Špendlíky paní Zuzana doporučuje kratší, lépe se zapichují. Všechny barevné verze vypadají dobře a koule se dají zavěsit jak na stromeček, tak do oken i jinam
Tip od redakce Hobby magazínu speciál

Pokud jste zruční a trpěliví, můžete na špendlíky před zapíchnutím navléct drobné rokajlové korálky, vaše vánoční patchworkové koule budou působit ještě o trochu slavnostněji. Korálkům je třeba přizpůsobit délku špendlíků.  

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.