Pekaříčci
podle kuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
500 g hladké mouky
150ml oleje
1 kostka droždí
1 lžička soli
250 ml mléka
lžíce cukru
1 vejce
niva, zelí, slanina, špenát… (náplň)
Postup:
Z vlažného mléka droždí a cukru připravíme kvásek.
Mouku, sůl, olej promícháme, přidáme kvásek, vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme na kruhy, rozdělíme na trojhránky a plníme náplní podle chuti.
Zavineme rohlíčky, potřeme žloutkem a můžeme posypat solí, kmínem apod.
Pečeme při teplotě 180 °C dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.