Plněná rajčata s begóniemi a jiřinami aneb květiny nepatří jen do vázy

15. září 2019

Favoritkami pro tento podzim jsou pro Janu Vlkovou, autorku květinových kuchařek, begónie a jiřiny.

„Begónie se slovensky nazývají kysaly, což mi připadá daleko trefnější než přejaté slovo begónie,“ říká Jana Vlková, podle které příjemná kyselá chuť begónií povzbuzuje apetit.

„Jiřiny to jsou takové rostliny pro lenochy. Napřed je potřeba jiřinu ochutnat, jestli bude vyhovovat, některé jsou natrpklé. Jsou to takové veliké koule, jak to roztrháte, máte tisíc květů a ozdobíte svačinu klidně pro celou školku,“ usmívá se propagátorka kytek k jídlu.

Plněná rajčata

Suroviny pro 4 osoby:

4 velká rajčata

2 vejce vařená natvrdo

2 balíčky čerstvého sýra

4 velké květy begónií

sůl

pepř

jiřiny na dozdobení

Postup:

Rajčata seřízneme „u stopky“. Obsah vydlabeme a necháme na další použití, např. do dušené zeleniny.

Květy begónií omyjeme a osušíme na papírové utěrce.

Vejce nakrájíme na kostičky.

Větší část květů begónií (nejlépe červených) rozmixujeme se sýrem. Osolíme, opepříme. Přimícháme vejce.

Mističky z rajčat směsí naplníme a ozdobíme zbylými begóniemi a jiřinami.

Ihned podáváme, buď samotné, nebo s chlebem.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.