Pondělní kulturní echo

27. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V rámci projektu "Americké jaro 2013" Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka se dnes v Klatovech představí Mackenzie Melemed. Talentovaný klavírista veřejně vystupuje už od předškolního věku, jako devítiletý poprvé hrál na vánočním koncertu v Bílém domě ve Washingtonu a v jedenácti letech v Carnegie Hall v New Yorku. Nyní 18 letý klavírista vás osloví skladbami Chopina, Bacha, Rachmaninova a dalších skladatelů - od 19 hodin v sále klatovské radnice.

Závěrečný koncert VI. ročníku "Plzeňského varhanního festivalu" se dnes uskuteční v katedrále svatého Bartoloměje v Plzni. Profesorka českobudějovické konzervatoře Miroslava Svobodová bude hrát jak na barokní varhanní pozitiv v presbytáři, tak na velké varhany. Mimo jiné zazní skladby Mendelssohna-Bartholdyho, Frescobaldiho a Cavazzoniho. Začátek je v 19 hodin. Zároveň máte poslední možnost prohlédnout si v katedrále výstavu o nově zrekonstruovaných varhanních nástrojích západních Čech.

Životní ztroskotanec Harry se právě chystá skoncovat se životem skokem z mostu. Vtom se objeví jeho bývalý, naoko úspěšný spolužák a tohoto náhodného setkání využije k tomu, aby se zbavil své manželky - kterou dohodí právě Harrymu. To je úvodní zápletka hořké komedie "Láska", jejímž autorem je americký dramatik Murray Schisgal. Do Karlových Varů ji přiváží pražské Divadlo Bez zábradlí. Těšit se můžete na herecký koncert Karla Heřmánka, Ivany Chýlkové a Zdeňka Žáka - dnes od 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

S příběhem o lásce, rodinných poutech a generačním střetu hodnot "Vzpomínky zůstanou", který napsal kanadský scénárista Bernard Slade, přijíždí dnes do Mariánských Lázní pražské Divadlo Ungelt. Mladá úspěšná žena se zamiluje do muže staršího o více než dvacet let. Chtějí se vzít, ale naráží na odpor její matky, které vadí nejen věkový rozdíl. Co je hlavním důvodem matčina nesouhlasu a jak to celé dopadne, se dozvíte při návštěvě mariánskolázeňského divadla v 19 hodin 30 minut. Hlavní role ztvárňují Zlata Adamovská a Petr Štěpánek.

S představením "Maryša" bratrů Mrštíků dnes hostuje v Divadle Alfa v Plzni Činoherní studio z Ústí nad Labem. Klasickou hru nabízí v razantní úpravě a ve výrazné tvůrčí interpretaci jako příběh nenaplněné lásky k životu. Inscenace sleduje existenci lidí v uzavřené komunitě, ve které každý vnímá problematičnost daných poměrů, ale dlouhodobě s nimi nikdo nic nedělá. Na "Maryšu" jste do plzeňského Divadla Alfa zváni na 19. hodinu.

"Oázu smyslů" - komedii Reného Freunda z prostředí okrašlovací kliniky uvádí v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni soubor Spodina. Režie se ujal Jakub Zindulka.

Jeden z pokladů světového filmu, snímek "Kočka na rozpálené plechové střeše" vás dnes čeká v Plané. Film z roku 1958, který podle divadelní hry Tenessee Williamse natočil Richard Brooks, si vysloužil 6 nominací na Oskara. V hlavních rolích uvidíte Paula Newmana a Elizabeth Taylorovou - od 20 hodin v Plánském biografu.

Americko-britskou krimikomedii bratrů Coenových "Big Lebowski" dnes promítá Filmový klub Sokolov. Lebowski k životu potřebuje jen pár dobrých koktailů, trochu marihuany, dva přátele na bowling a svůj koberec. Když o koberec přijde, život se mu změní. Díky záměně jména se zaplete s vymahači dluhů, feministickou umělkyní a nakonec uvízne v osidlech vlastního, dokonale vymyšleného plánu, jak přijít k penězům - v 19 hodin v sokolovském kině Alfa.

S Rudou z Ostravy se dnes můžete setkat v Klatovech. Jeho vystoupení nenechá v klidu vaše bránice - zamiřte na 19. hodinu 30. minutu do klatovského divadla.

Spustit audio

Více z pořadu