Pondělní kulturní tipy

3. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Na počátku bylo ticho" - to je název výstavy, která má dnes vernisáž v Galerii města Plzně. Návštěvníkům představí různorodé přístupy týkající se fenoménu zvuku, prostoru, poezie a akce trvající v čase. Expozice bude slavnostně otevřena v 17 hodin, na vernisáž naváže koncert „Nechme novou hudbu znít", na kterém vystoupí Ensemble 5,5 se skladbami Štědroně, Kavana, Matějů a dalších. Výstava je součástí programu „Smetanovských dnů", v plzeňské městské galerii ji najdete do 24. dubna.

„Anna v ringu" - světově proslulou komedii Marca Cammolettiho předvede od 19 hodin v plzeňském Divadle Dialog soubor Chlupatej kaktus. Není šikovné přivést si domů přítelkyni, zrovna když má vaše manželka v ložnici milence, situaci může zachránit jen služebná Anna! Hra byla přeložena do 55 jazyků a je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejhranější francouzský titul na světě.

Snímek „Shun Li a básník" dnes promítá Filmový klub Sokolov. Italský dokumentarista Andre Segre ve svém celovečerním hraném debutu nakombinoval profesionální herce s neherci a děj zasadil do reálných prostředí. Popisuje každodenní život mladé Číňanky a stárnoucího rybáře přezdívaného „básník", kteří vzájemným porozuměním unikají vlastní osamělosti. Film, který získal řadu ocenění, můžete zhlédnout od 19 hodin v sokolovském kině Alfa.

Pásmo animovaných hororů z celého světa nabízí Music bar Anděl v Plzni. Uvidíte kousky starší i současné, známé i neznámé. Projekce se uskuteční ve spolupráci s festivalem Anifilm dnes od 19 hodin.

Plzeň je jedním z více než 200 českých a slovenských měst, ve kterých se letos koná filmový festival „Expediční kamera". Také 5. ročník přináší nejúspěšnější cestovatelské a outdoorové filmy uplynulé sezóny. Pořádná dávka adrenalinu vás čeká dnes od 18 hodin v Divadle pod lampou v Plzni.

„Z Olympu na Hrad" - to je podtitul dnešního setkání v Hifiklubu Klatovy. Těšit se můžete na Věru Čáslavskou, vynikající československou gymnastku, poradkyni a asistentku prezidenta Václava Havla. Do klatovského Hifiklubu ji pozval japanolog Martin Vačkář. Na setkání budete vítáni i vy - v 19 hodin 30 minut.

Putovní výstava „Karel Kryl - Doteky života" dnes bude slavnostně zahájena v Krajské knihovně v Karlových Varech. Její iniciátorkou je Jarka Otavová Szabóová, která se s písničkářem přátelila a spolupracovala s ním. Právě díky ní expozice obsahuje i cenné, běžně nedostupné doklady o Krylově osobním životě. Vernisáž proběhne dnes v 17 hodin, výstava o Karlu Krylovi v karlovarské Krajské knihovně potrvá do 28. března.

Petr Kozma- Neznámé světy. Tak se jmenuje aktuální výstava v Interaktivní galerii Becherova vila v Karlových Varech. Absolvent oboru jaderné fyziky propojuje ve výběru černobílých i barevných fotografií fascinující svět vědy s kouzlem každodenního života ve všech jeho podobách. Expozice potrvá do 30. března

Galerie umění v Chebu láká návštěvníky na expozici Petra Angermanna nazvanou Streetview. Výběrová retrospektiva představuje dílo jednoho z nejvýznamnějších německých malířů současnosti. Tato výstava je milovníkům výtvarného umění k dispozici až do 20. dubna.

Karlovarská galerie Duhová paleta představuje „Zahrady, živly a pohádkový svět“. Své práce zde prezentují žáci výtvarného oboru Základní školy a Základní umělecké školy z Ateliéru Vladimíra Hrebeňáka. Tentokrát mladé výtvarníky inspiroval Martin Jirous svými Pohádkami pro Františku a vtipnými říkadly ze sbírky Magor dětem. Expozici můžete shlédnout už jen do 6. března.

Spustit audio