Prácechtiví čerti dali mlynáři pořádně zabrat

3. prosinec 2023

V Dlouhé Vsi u Sušice kdysi býval mlýn. Tato stavba zde dodnes stojí, i když teď už slouží jinému účelu. Váže se k ní pověst o nepovolaném čtení z kouzelnické knihy a vyvolání čertů.

Bývalý mlýn

"Zdejší pan mlynář se chystal o adventu do kostela na mši a nechal děti doma. Děti, jak už to tak bývá, začaly trochu hledat a užívat si samoty, a našly starou kouzelnickou knihu. Začaly z ní číst, a jak četly, začal se postupně objevovat jeden čert za druhým, až jich byla úplně plná místnost," začala s vyprávěním pověsti šumavská průvodkyně Veronika Kočí.

Poroučej se, nebo bude zle!

Právě zde se podle pověsti kdysi měli rojit čerti

Mezitím začal mít mlynář v kostele divný pocit a raději spěchal k domovu. „Už cestou potkával čerty a čím víc se blížil k mlýnu, tak jich bylo víc a víc. Čerti se na něj vrhli a řekli mu: Co máme dělat, mlynáři? Honem, honem, poroučej se, nebo bude zle! Mlynář hodil na zem svůj kožich a poručil jim, aby spočítali všechny chlupy na tomto kožichu. Mlynář se hnal domů a vysypal do náhonu všechno zrní, co měl. To už byli čerti zpátky a hlásili, že na jeho kožichu je sedm milionů a sedm chlupů.

Křičeli na něj: Mlynáři, co máme dělat dál? Mlynář jim poručil, aby vylovili všechno zrní z potoka, usušili ho a vrátili zpátky do pytlů. To měli během chvilky hotové. Mlynář už nevěděl, co si počít, a najednou ho napadla spásná myšlenka,“ pokračovala Kočí.

Starý mlýnský kámen

„Tuhle pověst jsem v životě neslyšel, až teď od vás. Asi se tady za dlouhých zimních večerů začnu bát,“ řekl s úsměvem spolumajitel bývalého mlýna v Dlouhé Vsi Michal Morávek.

Co konkrétně mlynáře zachránilo, a jak na tuto šumavskou pověst reaguje folklorista? Poslechněte si reportáž

Spustit audio