Ragú ze srnčího masa
Srnčí maso obsahuje jemná vlákna a má tmavočervenou barvu. Je velmi křehké s jemnou chutí. Ceněné je nejen pro tyto vlastnosti, ale také pro nízký obsah tuku. Nyní je správná doba k jeho konzumaci. Udělejme si změnu v jídelníčku.
Suroviny na šest až osm porcí:
750 g srnčího masa z plece
1 cibule
70 g másla
3 polévkové lžíce oleje
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 bobkové listy
špetka sušeného tymiánu
cca 150 ml suchého červeného vína
2 lžíce rybízové marmelády
vývar
trochu mouky na zahuštění
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté a osušené maso odblaníme, nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, osolíme a opepříme.
V kastrolu rozpálíme olej a polovinu másla a připravené maso zprudka opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, koření, zalijeme vínem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem, přidáme rybízovou marmeládu, promícháme a krátce povaříme.
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, krátce ji na másle podusíme a přidáme do hotového pokrmu.
Doporučená příloha: kynutý nebo houskový knedlík, vařené brambory, brusinkový kompot.
Obměna: Pro výraznější chuť můžeme k opékání masa v oleji a másle přidat na drobné kostičky nakrájenou slaninu, stačí malý kousek (přibližně 50 g).
Doba potřebná pro přípravu tohoto jídla je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.