Robotické operace provádí chirurg, ramena robota se stávají jeho „prodlouženýma rukama“

28. leden 2020

Plzeňská Fakultní nemocnice byla poslední velkou nemocnicí, kde robotický systém určený k operování chyběl. V České republice je jich teď celkem jedenáct.

Díky strategickému vyčkávání, až zdravotní pojišťovny rozšíří seznam hrazených výkonů prováděných pomocí robota, má Plzeň momentálně nejmodernější systém v Česku. Lékaři se učí s ním pracovat, zaučují je zkušení čeští i zahraniční kolegové. První robotickou operaci na západě Čech provedou v dubnu.

Výhody robotických operací

Čtěte také

Robota zatím budou využívat urologové, gynekologové a chirurgové, v budoucnu by měly přibýt i další obory. Podle MUDr. Václava Karnose, primáře Chirurgického odd. FN Plzeň, robotický systém znamená přínos pro pacienta i operatéra: „Díky němu je zákrok miniinvazivní, dochází k minimálním krevním ztrátám a je tam obrovská přesnost. Koncový operační nástroj robota má rotaci 360 stupňů, což je nesporná výhoda např. oproti laparoskopickému nástroji.“ Také doba hospitalizace a následné rekonvalescence se zkrátí zhruba na polovinu.

Medicína zůstává lidská

V robotických operacích primář Karnos spatřuje budoucnost, je přesvědčen, že výkonů prováděných prostřednictvím robota bude přibývat. Jak ale zdůrazňuje, přesto medicína zůstává lidská. Robota vždy ovládá operatér. Nevymizí ani mezilidský kontakt s pacientem, kterému lékař pokaždé všechno podrobně vysvětlí a před operací ho uklidní.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio