Ruský boršč

Je podzim, dny začínají být chladné a nepřívětivé a proto je dobré zahřát se dobrou polévkou. Červená řepa, která je nesmírně zdravá, je sklizená a proto se dnes pustíme do přípravy pravého ruského boršče. Existuje nepřeberné množství receptů.

Ruský boršč

Suroviny:

300 g předního hovězího masa

300 g vepřového plecka

1 cibule

160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 větší brambor

100 g vařené červené řepy (lze použít i sterilovanou)

250 g hlávkového zelí

70 g rajčatového protlaku

bobkový list

10 kuliček pepře

2 lžíce másla nebo oleje

trochu octa

trochu cukru – podle chuti, sůl

2 dl zakysané smetany

petrželka nebo kopr

Postup: 

Omyté maso vložíme do studené osolené vody spolu s pepřem a bobkovým listem. Pomalu vaříme. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájený oloupaný brambor. Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a zelí. Řepu najemno nakrájíme a orestujeme ji zvlášť.

Takto připravenou zeleninu přidáme do vývaru spolu s nakrájeným masem a rajčatovým protlakem. Podle chuti okyselíme, dosolíme, případně mírně osladíme a povaříme ještě 10 minut. Každou porci posypeme najemno nakrájenou petrželkou, eventuelně koprem. Smetanu podáváme zvlášť.

Tento boršč má také vynikající vegetariánskou verzi – jednoduše vynecháme maso.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.