Salát z červené řepy

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Tento lahodný salát se hodí zejména k rizotu, zapečeným pokrmům nebo ho můžeme podávat samostatně s bílým pečivem.

Červená řepa je velmi zdravá: barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Povzbuzuje činnost žaludku a jater, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje střeva jedovatých látek.

Suroviny:

500 g vařené červené řepy

300 g kysané smetany

3 stroužky česneku

70 g jader vlašských ořechů

mletý pepř

sůl

Postup:

Vařenou a oloupanou červenou řepu nastrouháme na jemnější nudličky, přidáme utřený česnek, jádra ořechů, osolíme, opepříme a dobře promícháme s kysanou smetanou. V chladu necháme chvilku proležet.

Podáváme jako svačinu nebo lehkou večeři s bílým pečivem.

Celková doba přípravy tohoto salátu vám potrvá přibližně 15 minut (bez doby potřebné k uvaření řepy).

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.