Semafor kvality potravin přiměl výrobce změnit receptury. Dočká se i český zákazník?

13. prosinec 2020

Pokud se při nákupu snažíte vybírat potraviny podle jejich složení, leckdy asi luštíte drobné texty na obalu výrobku. Co kdyby vám situaci usnadnil barevný spotřebitelský štítek, podle kterého byste okamžitě rozeznali výživnost potraviny? Ve Francii už podobný systém znají a Evropská unie teď zvažuje jeho povinné zavedení ve svých členských státech.

Seznamte se, NUTRI-SCORE

Jedná se o jednoduchý spotřebitelský štítek na obalech potravin, který hodnotí jejich výživovou hodnotu. Logo NUTRI-SCORE má podobu jakéhosi semaforu, který rozděluje potraviny do pěti tříd různobarevnými písmeny. Nejlépe hodnocené potraviny mohou získat tmavě zelené písmeno A. Naopak potraviny s nejnižší nutriční kvalitou označení červeným E. Štítek by měl být umístěn na přední straně obalů potravin, aby ulehčil spotřebitelům výběr zdravějších produktů.

O zařazení do jednotlivých tříd A až E se rozhoduje na základě skóre, které se počítá podle obsahu významných složek. Příznivější hodnocení potravina získává díky obsahu bílkovin a vlákniny nebo ovoce, zeleniny, luštěnin a ořechů. Horší hodnocení na základě vysokého obsahu některých tuků (nasycených mastných kyselin), sodíku (soli), jednoduchých cukrů a kalorické hodnoty.

Proč vůbec výživový štítek zavádět?

Miroslav Šuta

Evropské spotřebitelské organizace značení NUTRI-SCORE prosazují vzhledem k rostoucímu výskytu obezity, cukrovky, srdečně-cévních nemocí a rakoviny, které velice úzce souvisejí s tím, jaké potraviny lidé konzumují. Logo NUTRI-SCORE a další výživové značky testoval srovnávací výzkum provedený ve 12 evropských zemích. Jeho výsledky ukázaly, že NUTRI-SCORE je jednoduchým a srozumitelným pomocníkem spotřebitelů, kteří uvádějí, že jim usnadňuje rozhodování pří výběru potravin s ohledem na jejich zdraví. V porovnání s dalšími systémy značení potravin používanými v současné době funguje právě NUTRI-SCORE nejlépe. Umožňuje totiž snadno a rychle si porovnat potraviny v rámci skupiny podobných výrobků.

Značení NUTRI-SCORE se ve Francii začalo připravovat od roku 2014 a v roce 2017 ho vybrala francouzská vláda. Systém pro vládu vytvořila francouzská agentura pro veřejné zdraví na základě výzkumů, které prováděli vědci z pařížské univerzity a které vycházely z výpočtů britského systému profilování živin. Zavedení systému NUTRI-SCORE ve Francii na dobrovolné úrovni vedlo některé z výrobců potravin k úpravám receptur, které snížily obsah nasycených tuků, jednoduchých cukrů a soli. Jejich produkty se staly příznivější pro zdraví, a proto byly přeřazeny do vyšší kategorie NUTRI-SCORE. Spotřebitelskou značku podporují také mnozí zdravotníci, hlavně odborníci na výživu nebo kardiologové.

Jak dopadlo zkušební hodnocení „hotovek“ z českých supermarketů?

Pro zajímavost odborníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) během léta 2020 zkušebně ohodnotili náhodně odebraných 124 hotových jídel z českých supermarketů a z e-shopů podle kritérií NUTRI-SCORE. Jednalo se o širokou škálu jídel od guláše, svíčkové nebo vepřové se zelím, přes kuře na různé způsoby až po špagety, lasagne nebo rýžový nákyp. Zkušební hodnocení dopadlo relativně dobře, protože do nejvyšší třídy A by se dostalo 8 hodnocených jídel a do druhé nejvyšší třídy B by bylo zařazeno 36 jídel. Naopak do nejhorší kategorie E překvapivě spadlo pouze jedno hodnocené jídlo a do kategorie D pak jen 6 jídel. Více než polovina hodnocených „hotovek“ by získala průměrné hodnocení C.

Zkušenosti z Francie a výsledky srovnávacího výzkumu zaujaly už také odborníky v řadě dalších zemí. Zavedení systému NUTRI-SCORE už doporučily zavést zdravotní úřady v Německu, Belgii, Holandsku a Španělsku. Informační štítek začaly užívat některé firmy například v Portugalsku, Rakousku a Švýcarsku. Rozšíření systému značení podpořila Světová zdravotnická organizace (WHO) a doporučila ho také Evropská unie.

Povinné značení v EU? Česko v koalici proti

Francie s podporou dalších zemí navrhla, aby se NUTRI-SCORE stalo novým evropským standardem pro spotřebitelské označování potravin. Proti tomu se velmi ostře postavila Itálie, které vadí hlavně skutečnost, že olivový olej by získal „pouze“ prostřední hodnocení ve formě žlutého C. Podle Itálie by tím byl údajně neoprávněně diskriminován, ačkoli ve skutečnosti by olivový olej získal nejlepší hodnocení v kategorii tuků.

Itálii se ale pro svůj kritický postoj podařilo získat podporu dalších 6 zemí (Česka, Maďarska, Rumunska, Řecka, Lotyšska a Kypru), které v září 2020 na zasedání evropských ministrů zemědělství společně prezentovaly svůj nesouhlas se zavedením systému NUTRI-SCORE. Naopak v Evropském parlamentu vznikla iniciativa europoslanců z několika zemí na podporu tohoto značení. Další jednání mezi vládami a poslanci budou pokračovat a předpokládá se, že konečné rozhodnutí by mohlo padnout v roce 2022. Každopádně někteří výrobci a některé obchodní řetězce tento spotřebitelský štítek už užívají nebo ho testují. A tak se s ním dříve či později jako s dobrovolným (nebo s povinným) budeme setkávat i na pultech obchodů v Česku.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio