Stříhání přerostlých psích drápků je důležité

28. červen 2020

Přerostlé drápky psovi vadí při chůzi. „Někdy se opírají až moc o zem a pejskovi se bortí klenba tlapky,“ upozorňuje na zdravotní riziko příliš dlouhých drápků Eva Durasová, majitelka psího salonu.

Psi si drápky často sami obrousí, některým je ale nutné stříhat je pravidelně. Záleží na tom, kde se zvíře pohybuje. „Pokud se pohybuje po městě, po chodníku, tvrdé dlažbě a sem tam odběhne na trávník, doma běhá po zámkové dlažbě, obvykle s drápky není problém, obrousí si je. Jestliže je celý den na zahradě, na trávě, pak je zapotřebí drápky hlídat, na měkkém se může stát, že si je neobrousí,“ říká Eva Durasová.

Boční drápky se přistříhávat musí, neobrousí se

Podle majitelky psího salonu je také nutné psům všech věkových skupin průběžně kontrolovat drápky, které se nedají obrousit běháním: „To jsou boční drápky. Někteří pejsci mají paspárky dokonce i na zadních nožičkách, tam drápek roste masivně a hodně se zatáčí. To samé na předních nožičkách, kde jsou paspárky přirozené. Tyhle drápky se musí přistříhávat.“

Páníčci si většinou netroufají drápky psovi ostříhat

Možná také máte doma kleštičky na psí drápky a přesto je svému mazlíčkovi raději necháváte ostříhat u veterináře nebo v psím salonu. „Majitel psa přijde s tím, že se bojí, aby ho nezranil, že neví, jak daleko střihnout. Takže pejskovi drápky ostříhám, všechno vysvětlím. A i tak většinou přijdou znovu, protože se stejně bojí. Správné místo pro střihnutí se opravdu pozná jen těžko, je to hodně individuální,“ konstatuje Eva Durasová.

„Nejsnadnější je to u štěňátek,“ pokračuje odbornice, „štěňátka mají drápky hodně ostré, do špičky, a je vidět, kde přerůstají přes lůžko. U dospěláků je to složitější, obecně u velkých plemen se drápy stříhají snáz než u malých. Obzvlášť když mají černé drápky, je problém to odhadnout. Takže opatrně ustřihnu jeden drápek a když je všechno v pořádku, na stejnou délku ostříhám i ostatní.“

Speciální kleštičky pomůžou

Existují speciální kleštičky na stříhání psích drápků, které vám situaci ulehčí. „Říkáme jim gilotinky, fungují totiž na principu gilotiny. Navléknou se na drápek, vyjede nožík a drápek přestřihne. Je k nim zarážka, můžete ji nainstalovat i dát pryč. Je dlouhá přibližně 2 až 3 mm, takže kleštičky se dají dorazit až k drápku a potom střihnete. Máme s nimi dobrou zkušenost, fungují dobře,“ ujišťuje Eva Durasová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio