Svatojánské čarování je příležitostí pro nezadané

12. červen 2019

Pěstujete na zahrádce hvozdíky? Jejich květy jsou jedlé, můžete si jimi dozdobit pokrm. Čarovat se s nimi dá nejenom v kuchyni, ženám bez partnera se budou hodit i o svatojánské noci.

„Hvozdíky, karafiáty, patří mezi povinnou výbavu k čarování o svatojánské noci,“ usmívá se autorka květinových kuchařek Jana Vlková, „nám ženám by měly přičarovat muže, po nichž toužíme. Když nastražíme květ hvozdíku na cestu, kde přecházejí nějací zajímaví muži, pak ten, který hvozdík překročí, se stane naším vyvoleným, mužem našeho srdce.“ Sama prý kouzlo nezkoušela, ale údajně se osvědčilo návštěvnicím jejích seminářů.

Na červen Jana Vlková nabízí recept na tapenádu ze zelených vlašských ořechů, které se musí natrhat ještě před svatojánskou nocí, ve dnech kolem 20. června. „Je to takové mužské jídlo, slaná pomazánka na chleba, taková zásoba na zimu, kdy už přestávají fungovat ta svatojánská kouzla,“ podotýká s humorem, „ze zelných ořechů se udělá černá pasta, jako se dělá tapenáda z černých oliv.“

Slaná tapenáda

Suroviny na asi 8 skleniček po 300 ml:

400 g mořské soli

1,5 kg zelených vlašských ořechů

500 g cibule

1 kg rajčat

150 g česneku

250 g sušených rajčat

200 ml olivového oleje

100 ml červeného vína

250 ml vinného octa

1 kajenská paprička

1 lžička hrubě drceného pepře

200 g krupicového cukru

Postup:

Sůl úplně rozpustíme v 1,5 litru vody.

Ořechy omyjeme, zbavíme stopek a propícháme nožem nebo nakrájíme na hrubé kusy. Narovnáme je do lahví se širokým hrdlem a zalijeme připraveným slaným nálevem. Zašroubujeme a 3 týdny až měsíc necháme odležet na temném místě.

Po odležení slanou vodu slijeme, ořechy propláchneme a necháme přes noc vyschnout na utěrce při pokojové teplotě.

Oloupáme cibuli, rajčata a všechno nakrájíme na kostičky. Sušená rajčata, ořechy a česnek nakrájíme na malé kousky.

V dostatečně široké pánvi opečeme na polovině oleje cibuli a česnek. Přidáme ořechy, podlijeme trochou vína a za stálého míchání dusíme doměkka.

Pak přidáme všechny ostatní ingredience a na mírném ohni za občasného míchání pomalu táhneme, abychom získali dostatečně tuhou vláčnou konzistenci.

Tapenádu bychom neměli nechávat bez dozoru, aby se nepřipálila. V případě, že stále není vláčná, podlijeme ji dalším vínem.

Ochutnáme, jestli je dobře okořeněná, a případně chuť doladíme.

Pokud chceme tapenádu uchovat více měsíců (čímž se její chuť ještě zlepší), rozdělíme ji do zavařovacích skleniček a sterilizujeme – můžeme i v myčce jako libovolné ovocné nebo zeleninové konzervy.

Poznámka:

Jestliže už jsou ořechy zralejší, trhali jsme je později než v uvedeném termínu, můžeme je na noc namočit do vody. Příp. Toto namočení lze i několikrát opakovat, čímž ořechy zbavíme příliš vysokého obsahu tříslovin. Potom je ještě třeba nakrájet je na maličké kousky.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio