Tchyně je s krátkým. Ale za dlouhé Ý už vám taky nikdo hlavu neutrhne

27. září 2021

Vztahy, které má člověk s matkou svého životního partnera, bývají vděčným tématem běžných hovorů i vtipů. Nás tentokrát tchyně zajímá z čistě jazykového hlediska. 

Jak správně napsat slovo tchyně - krátce, nebo dlouze? Kodifikace připouští pouze jednu podobu, a to s krátkým -y, tedy tchyně. Tuto podobu najdeme ve všech příručkách i ve slovnících češtiny. Pravopis v tomto případě souvisí se slovotvorným vznikem slova. Tchyně je odvozena od slova tchán přechylovací příponou -yně, kterou zapisujeme krátce. U slov jako ministryně nebo přítelkyně bychom o délce nepochybovali, u tchyně hraje pravděpodobně roli fakt, že základové slovo tchán píšeme s dlouhým á a máme tak tendenci psát i slovo tchýně s dlouhou samohláskou. Zápis s dlouhou samohláskou začínáme ale postupně tolerovat.

Jeden starší film s Jiřinou Šejbalovou se jmenuje Tchýně - s dlouhým -ý. Asi to byl záměr, že se autor názvu chtěl přiblížit obecné výslovnosti, protože ani dříve se slovo s dlouhým -ý nezapisovalo.

Z Českého národního korpusu je podle frekvence stále patrné, že podoba tchyně se vyskytuje převážně v psaném jazyce, naopak podoba tchýně je nejfrekventovanější v jazyce mluveném. Slovník spisovné češtiny označuje výslovnost tchýně za obecně českou, tedy nespisovnou. Můžeme tak sledovat, jak výslovnostní, i když nespisovná, podoba ovlivňuje zápis slova.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.