Vepřové ledvinky na cibulce
Ledvinky z nabídky restaurací dnes již téměř vymizely. U mnoha strávníků byly a jsou oblíbené, menší oblibu však mají u provozovatelů restaurací. Mají-li chutnat výborně, je jejich příprava časově náročnější a jde o piplavou práci s jejich vyčištěním.
- 500 g vepřových ledvinek
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
Ledvinky odblaníme, naplocho rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme močovody. Pak ledvinky nakrájíme na plátky silné 2 mm. Nakrájené ledvinky vložíme do vařící vody a na prudkém ohni je necháme přejít varem; zbavíme je tak zápachu po moči. Potom je několikrát propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili sraženiny.
V sádle osmažíme najemno nakrájenou cibuli s kmínem, vložíme okapané ledvinky, opepříme, opečeme a zalijeme malým množstvím vařící vody. Pod poklicí dusíme, občas zamícháme, podle potřeby doléváme vařící vodou.
Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme vysmahnout šťávu, zaprášíme moukou a opražíme. Zalijeme vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a dusíme ledvinky doměkka. Na závěr osolíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory s petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.