Vyrobte si vlastní velké Člověče nezlob se

Minimální náklady a fůru zábavy pro celou rodinu představuje domácí hra ve stylu známého Člověče nezlob se. Při její výrobě můžou mít hlavní slovo děti a určit pro ni svá pravidla.

„Jde hrát Člověče nezlob se, ale můžeme si vymyslet i svoji vlastní hru. Třeba to, že dorazím na ten a ten bod a musím se vrátit na začátek. Sklouznu se po nějakém pomyslném mostíku, buď zpátky nebo dopředu, a vyhraju. Přidat něco vtipného,“ naznačuje možné varianty Lenka Kohoutová, lektorka výtvarných technik.

Pomůcky a materiál

K tvoření si připravte vatové kuželky na figurky, plátno (může být ze starého prostěradla), nůžky, fixy, pastelky a věci k malování na textil. Všechno seženete v prodejnách výtvarných potřeb. „Ty figurky měří asi 10 cm a jsou vyrobeny z materiálu používaného na výrobu vatových kuliček,“ popisuje Lenka Kohoutová. K samotné hře se vám pak budou hodit i hrací kostky.

Postup

Nechte děti pomalovat kuželky podle jejich fantazie. „Ať udělají čumáčky, jaké budou zrovna potřebovat. Figurky můžou například představovat jednotlivé členy rodiny. Maminka, tatínek, děťátka, babička. Možná, že se tam vejde také dědeček,“ usmívá se lektorka.

Hrací plochu nakreslíte na bílé plátno, může být střižené do čtverce, obdélníku, ale i kruhu či oválu. Použít můžete fixy na textil nebo voskovky na textil. „Zase dáme prostor dětem, nejspíš by bylo lepší, aby si návrh hry nakreslily předem v malém měřítku na papír. Se zvětšenou verzí už bude muset pomoci maminka nebo tatínek, děti se ve větším prostoru obvykle hůř orientují,“ radí lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová, „namalované zažehlíme, aby nám to na plátně dobře drželo.“

Hra je dobře skladná

Až si budete chtít zahrát, hru jednoduše rozložíte na stůl nebo na podlahu. Když dohrajete, snadno ji složíte a schováte do skříně nebo šuplíku k dalšímu použití.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio